EMDR Terapisi İzmir

EMDR Terapisi İzmir

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ülkemizde Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme olarak adlandırılır.

EMDR, Dr. Francine Shapiro’nun çalışmaları ile yakalanan başarı sonrasında çalışmaların yayınlanması ile tüm dünyada kullanılmaya başlamıştır.

EMDR, bütüncül bir terapi yöntemi olarak tarif edilir. Birbirinden farklı terapi öğelerini içerisinde barındırır. EMDR terapi güvenilirliği ve geçerliği kanıtlanmış bir uygulamadır.

EMDR Terapi Nedir?

EMDR terapisi, bireyin yaşadığı ve etkisinden bir türlü kurtulamadığı olay, anı ve hatıranın anlamlı hale getirilmesini sağlar. Bu sayede birey içinde bulunduğu ruh halinin etkisinden kurtularak rahatlar. EMDR terapisi bireyin rahatsızlık yaşamasına neden olan kötü anıların işlenerek değiştirilmesini sağlayan psikoterapi yöntemidir.

Gerçekleştirilen bu terapi yöntemi ile kişi geçmiş hayatının bıraktığı kötü izleri silerek, geleceğe çok daha sağlıklı ve güvenli adım atar, sorunlar ile çok daha güçlü bir şekilde mücadele eder.

EMDR Terapisi Amacı Nedir?

EMDR terapi, fobi ve yas gibi rahatsız edici durumlara neden olan travmatik olayları işleyerek, etkilerini minimum seviyeye indirir.

Kullanılan bu yöntem ile bireyin performansının artması, öz güvenin artması ve daha pek çok duygusal kazanımların elde edilmesinde de başarılı bir şekilde uygulanır.

EMDR Terapi Tekniğinin Kullanıldığı Psikolojik Sorunlar

İzmir EMDR terapi bilişsel, davranışsal, psikodinamik ve hasta merkezli yaklaşımlara sahip çeşitli teknikleri kullanan bir yöntemdir. EMDR tekniği, güncel yaşanan olayların, geçmiş yaşanan olaylardan bağımsız bir şekilde değerlendirilemeyeceği görüşüne dayanır. Bu neden ile EMDR terapi yöntemi,  geçmiş olayları ve şimdiki olayları beraber değerlendirir ve yaşanılan sorunu iyileştirmeyi amaçlar.

EMDR terapi tekniğinin uygulandığı psikolojik sorunlar başlıca şu şekildedir;

  • Savaş durumunda yaşanılan psikolojik sorunlar.
  • Çocukluk travmaları.
  • Çocukluk fobileri.
  • Çocukken yaşanan duygusal sorunlar.
  • Panik bozukluk.
  • Performans kaygısı.
  • Algı bozukluğu.
  • Travma belirtileri.
  • Kronik ağrı durumu.
  • Kaza, deprem ve şiddet gibi olumsuzlukların olumsuz etkilerinin yok edilmesi.
  • Aile çatışmaları.
  • Boşanma.

Ve daha pek çok yaşanılan psikolojik sorun nedeni ile her yaştaki bireye uygulanabilen bir yöntemdir.

EMDR Terapisi Nasıl İşler?

EMDR terapisi İzmir, danışanlarına çift yönlü olarak uyarım verilir. Bu şekilde zihinde yer alan olumsuz anılara ulaşılır. Uyaranlar göz hareketi, ses ve temas olarak verilebilir. Yapılan bu işlem terapinin temelini oluşturur.

Olumsuz anılara ulaşılması neticesinde bu anılar olumlu anılar ile değiştirilir.

EMDR Terapi Nasıl Uygulanır?

EMDR terapi uygulamasında danışan uyutulmaz. Danışanın bilinci açıktır. Terapist danışan ile beraber geçmiş yaşantı ya ait anıları belirler. Sonrasında danışa çift yönlü uyaran verilir. Uyaran göz hareketleri, kulağa ses verilmesi ve dokunma şeklinde olabilir. Zihinde canlanan anı ve verilen uyaranın etkisi ile hissedilen duygu üzerinde durulur. Olumsuz hisler oluşturan anılar yeniden işlenir ve yerine olumlu hatıralar konur. Bu sayede danışanın yaşadığı rahatsızlık giderilir.

EMDR Terapi Aşamaları

EMDR terapi uygulaması, belirli aşamaları içerir. EMDR İzmir aşamaları şu şekildedir;

  • Danışman Geçmişinin İrdelenmesi Aşaması;

Terapinin ilk aşamasıdır. Sorunların kaynağının belirlenmesinde ve ulaşılmak istenen hedeflerin belirlenmesi noktasında son derece önemli bir basamaktır. Belirlenen sorunlardan istenilen hedeflere nasıl ulaşılacağı noktasına terapist tarafından akış planı oluşturulur.

  • Hazırlık Aşaması.

Danışanların, terapi hakkında bilgi sahibi olması ve terapinin aşamalarının ayrıntılı bir şekilde ele alınarak, danışanın psikolojik olarak terapiye hazırlanma aşamasıdır. Sonuçların hızlı ve doğru bir şekilde elde edilebilmesi adına önemli bir aşamadır.

  • Değerlendirme Aşaması.

Bu aşamada terapist, istenilen anıya ulaşarak danışanın bu anıya olan sadakatini ve inancını ölçer. Ulaşılan anının danışanda ne gibi hisler uyandırdığı ve bu anının pozitife çevrilmesine danışanın sergilediği arzu bu aşamada değerlendirilir.

Danışanın,  içinde bulunduğu psikolojik durumdan kurtulma arzusunu belirten bir aşamadır.

  • Duyarsızlaştırma Aşaması.

Bu aşamada hedef anı üzerinde danışanın yoğunlaşması sağlanır. Danışan anı üzerinde yoğunlaşarak, hislerini ve düşüncelerini şeffaf bir şekilde terapist ile paylaşır. Danışan zihninde yer eden bu anının kendisini nasıl etkilediğini fark etmesi sağlanır ve zihnini serbest bırakması sağlanır.

Duyarsızlaştırma aşamasında terapist tüm süreci kontrol altında tutar. Terapistin parmağını danışan gözleri ile takip eder ve beynin her iki yanının çalışması sağlanır. Duyarsızlaştırma aşaması, danışan hedef anının etkilerinden kurtulmaya başlayana kadar geçilmez. Gerekirse bu aşamadan öncesi ve bu aşama sürekli bir şekilde tekrar edilir. Böylece zihnin karanlık köşelerinde kalan bu anıya, danışan her defasında ulaşarak sıradanlaştırır.

  • Yerleştirme.

Danışanın zihninde yer alan olumsuz anıyı duyarsızlaştırması ve üzerine pozitif anılar biriktirmeye başlaması, inancın pekişmesi bu aşamada gerçekleştirilmeye başlanır.

  • Beden Taraması.

Bu aşama, danışanın terapi sürecinde karşı karşıya kaldığı olumsuz anıların fiziksel etkilerini belirleme aşamasını içerir.

  • Kapanış Aşaması.

Bu aşama, terapistin gerçekleştirilen tüm süreç ile ilgili olarak, danışanına geri bildirimde bulunmasını içerir. Ayrıca terapist gerçekleştirilen tedavi sonrasında danışanın yaşayabileceği şeyler hakkında da bilgi verir. Danışanın yaşadıklarını not etmesini ve kendisine geri bildirimde bulunmasını da talep eder.

  • Yeniden Değerlendirme Aşaması.

Bu aşama tedavi sürecinin başarısını ölçmek amacı ile kullanılır. Danışanın tedavi sonrasında aldığı notları terapiste iletmesi ve bunların değerlendirilmesini içerir.

Bu aşamada danışan olumsuzluk yaşamaya devam ediyor ise terapiye devam edilir ve danışanı rahatsız eden başka hatıraların varlığı araştırılarak yok edilmesi sağlanır.

Terapiyi oluşturan tüm aşamaların neticelenmesi ile geçmişte yaşanan olayların, bugünkü hayata olan etkileri tamamen ortadan kaldırılır. Bu sürecin kalıcılığının belirlenmesi amacı ile de danışan terapist ilişkisi bir müddet daha devam ettirilir. Gerçekleştirilen tüm bu sürecin olumlu bir şekilde sonlandırılması ile gelecek ile ilgili aşamaya geçilerek, danışanın gelecekte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı çok daha dayanıklı olması ve sorunlar ile baş edebilmesi sağlanır.

EMDR Terapi Kimlere Uygulanır?

EMDR nedir? Kimlere uygulanır? Gibi pek çok soru her yaştan kişi tarafından araştırılmakta ve EMDR terapi hakkında bilgi sahibi olunmak istenmektedir.

EMDR terapi, kısaca olumsuz anıların olumluları ile değiştirilmesi olarak isimlendirilebilir. Uygulanan bu yöntem kadın ve erkek herkese uygulanabilmektedir. Belirli bir yaş aralığı yoktur.

EMDR terapi pek çok psikolojik bozukluğun giderilmesi noktasında başarı ile kullanılan bir yöntemdir.

EMDR terapi, yaşanılan travmatik olaylar nedeni ile rahatsız edici boyutta duygu, düşünce ve davranışlara sahip olan, bu neden ile gündelik hayatta belirli sıkıntıların yaşayan ve bu duygu ve düşüncelerle yaşamakta zorluk çeken, hayat kalitesi düşen kişilere başarı ile uygulanır.

EMDR Terapi Süresi Ne Kadar?

EMDR terapi için belirlenmiş bir süre kalıbı bulunmaz. Bunun nedeni yaşanılan travmatik olayın izlerinin ve bireyin zihninde oluşturduğu anıların yoğunluğuna göre değişkenlik göstermesidir.

EMDR terapi bazı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde 8 ile 12 seans sürse de depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda 25 seansa kadar sürebilmektedir.

EMDR Terapi Seansı Süresi Ne kadar?

Gerçekleştirilen EMDR terapi seansı, hastanın içinde bulunduğu durum ve terapistin kullandığı yönteme göre değişkenlik gösterir. Genellikle seans 40 dakika ile 90 dakika arasında değişen bir zaman dilimini kapsar.

Daha fazla bilgi almak ve uzman psikologlarımızdan randevu almak için Diyalog35 ile iletişime geçebilirsiniz.

Call Now Button