Anoreksiya Nervoza Nedir? Aneroksiya Nervoza Belirtileri ve Tedavisi

Anoreksiya Nervoza Nedir? Aneroksiya Nervoza Belirtileri ve Tedavisi

Anoreksiya Nervoza Nedir? Aneroksiya Nervoza Belirtileri ve Tedavisi

İnsanların günümüzde yaşadığı kilo kaygıları ile beraber “Anoreksiya nevroza nedir?” sorusu da çok sık olarak araştırılmaktadır. Anoreksiya nerzova, kişilerin karşısına oldukça çıkan ve sıklıkla yaşadığı bir beslenme bozukluğudur.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Anoreksiya nevroza, genel olarak basitçe anoreksiya olarak adlandırılır. Anoreksiya nervoza, vücut ağırlığının anormal derece düşmesine rağmen, bireyin kendini fazla kilolu hissetmesi ve bu nedenle yeme bozukluğu yaşaması durumu olarak tanımlanmaktadır. Bunun yanında, iştahsızlık ya da anoreksi adları ile de halk arasında bilinmektedir. Anoreksiyalı insanlar, yaşamlarına önemli ölçüde müdahale etme eğiliminde olan,aşırı çabaları kullanarak kilolarını ve şekillerini kontrol etmeye büyük önem verirler.Anoreksiya nevroza rahatsızlığına yakalanan kişiler,kilo alımını önlemek veya kilo vermeye devam etmek için genellikle yedikleri yiyecek miktarını ciddi şekilde kısıtlarlar.

Vücudun ihtiyacı olan kalori alımını kontrol etmek için yemek yedikten sonra kusabilirler.Veya buna ek olarak müshil, diyet hapları, diüretikler veya lavman gibi araçları kötüye kullanabilirler. Ayrıca aşırı egzersiz yaparak kilo vermeye çalışabilirler. Anoreksiya nervoza rahatsızlığına yakalanan kişi, ne kadar kilo verirse versin kilo almaktan korkmaya devam etmektedir.

Anoreksiya Nervoza Nedenleri Nelerdir?

Anoreksiya nerzova nedenleri, kesin olarak tanımlanan bir nedene sahip olmamaktadır.  Ancak bilim insanları bu durumun da pek çok hastalıkta olduğu gibi, biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonu olduğunu düşünmektedir. Aneroksiya nervozanın nedenleri arasında düşünülen bir neden ise genetik olarak bu rahatsızlığın bireylere aktarılabileceğidir. Bu hastalığa yakalanmış olan bireyler, mükemmeliyetçilik ve duyarlılık gibi duygulara da sahiptir. Anoreksiya, genellikle 15-25 yaş arasında görülmektedir. Ergenlik döneminde vücutlarının geçirdiği tüm değişiklikler nedeniyle gençlerin daha fazla risk altında olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca modern dünyada zayıflığın güzellikle bağdaştırılması ve zayıflama konusunda toplumsal baskının olması anoreksiyaya yol açan faktörler arasında yer almaktadır. Yaşanılan aile bireylerini kaybetme ya da farklı bir şok durumu da kişilerin yine bu hastalığa yakalanmasına sebep olabilmektedir. Bu gibi etmenler, anoreksiya nerzova özellikleri arasında yer alır.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya hastalığı olan kişiler, fazla kilolu olma korkusuna sahiptirler veya fazla kilolu olmasalar bile fazla kilolu olduklarını düşünürler. Bu nedenle de ya çok az yemek yeme ya da hiç yemek yememe eğilimindedirler. Birey, zayıflık ile öz değer-öz saygı kazanacağına inanır ve tüm gayreti bu inanç içindir.

Anoreksiya nervozanın fiziksel,duygusal ve davranışlar belirtileri bulunmaktadır.

Fiziksel Belirtiler

  • Soğuk algınlığı
  • Baş dönmesi ve ani bayılmalar
  • Kan değerlerinin anormal olması
  • Tansiyon değerlerinde düşük seviye görülmesi
  • Parmaklarda mavimsi renk değişikliği
  • Karın ağrısı ve kabızlık
  • Kollarda veya bacaklarda şişlik
  • İncelen,kırılan veya dökülen saçlar
  • Tükenmişlik hissetmek
  • Aşırı kilo kaybı veya beklenen kilo artışını sağlayamama

Anoreksiya nerzova hastalığı, vücut üzerinde fiziksel belirtiler gösterebildiği gibi aynı zamanda da davranışsal yani duygusal olarak da belirtiler göstermektedir.

Davranışsal veya Duygusal Belirtiler

  • Sık sık öğün atlamak ve yemek yemeyi reddetmek
  • Sinirlilik
  • Uykusuzluk
  • Sosyal yaşamdan uzaklaşmak
  • Açlığı reddetmek ve yemek yemeyi kabul etmemek
  • Cinsel hayata karşı isteksizlik
  • Açlığı reddetmek ve yemek yememek için sürekli bahaneler üretmek
  • Çiğnedikten sonra yiyeceği tükürmek
  • Toplum içinde yemek yemekten kaçınmak
  • Fazla kilonun olduğu uzuvların şikayet edilmesi
  • Sık sık aynaya bakılarak vücudun incelenmesi

Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza Arasındaki Fark Nedir?

Günümüzde kişilerin birçoğu anoreksiya nerzova ve bulimia nerzova arasındaki fark konusunda yanlış bilgiye sahiptir. Anoreksiya nervoza da bireyler öğünleri atlar, yediği yemeğin miktarını doğru söylemez, az kalorili yemekler yer, bedeniyle alakalı olumsuz söylemlerde bulunur, başkalarının yanında yemek yemez, az kalorili yiyeceklerden sonra bile yoğun egzersizler uygular. Bulimia nervoza hastaları ise yedikten sonra tuvalete gider, yeme atakları geçirir, devamlı olarak kilosu ve beden görüntüsü ile ilgili kaydı duyar bu sebeple bu konu hakkında konuşmaktan kaçınır. Aralarındaki en belirgin fark; anoreksiya nervoza hastaları fazla miktarda kilo kaybederken bulimia hastaları genellikle kilo kaybetmezler.

Anoreksiya Nervoza Tedavisi

Öncelikle anoreksiyalı birçok insan en azından başlangıçta tedavi istemiyor.Anoreksiya nervoza tedavisinin ilk amacı kişiyi sağlıklı bir kiloya geri dönmektir. Akıl sağlığı konusunda bireye yardımcı olacak ve tedavinin tamamında davranışsal stratejiler oluşturabilecek bir uzmana ihtiyaç duyulur. İzmir psikolog, bu yeme bozukluğunun tedavisinde kişiye yardımcı olmaktadır. Ayrıca bir diyetisyen, düzenli ve olması gerektiği gibi bir yemek planlaması yaparak kişilerin hayatını düzene sokabilmesi konusunda kişiye destek olmaktadır.

Aneroksiya nervoza tedavisinde psikolog izmir tarafından uygulanan bazı teknikler vardır.Psikoterapi,anoreksiya nervoza için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca aile faktörü, anoreksiya nervoza mağduru gençlerin tedavisinde faydalı olduğu kanıtlanan tedavidir. Bu tedavi türünde anoreksiya nervoza mağduru bireyler yemek yeme ve sağlık konusunda iyi seçimler yapamadığı için, sağlıkla ilgili iyi seçimler yapana kadar, beslenme ve kilo verme konusunda yardımcı olmak için ebeveynlerden yararlanır.

Bir diğer tedavi yöntemi olarak yetişkinlerde uygulanan Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi uygulanmaktadır.Bu tedavi yönteminde asıl amaç, kilo alımını desteklemek için sağlıklı yeme alışkanlıklarını ve davranışlarını normalleştirmektir. İkinci amaç ise kişiyi kısıtlayıcı beslenmeye yönlendiren çarpık inanç ve düşünceleri değiştirmeye yardımcı olmaktır.

Anoreksiya nervoza yemek bozukluğunu tedavi etmek için henüz iyi bir sonuç veren ilaç bulunmamıştır. Ancak anoreksiyanın yanında görülebilecek depresyon veya anksiyete gibi diğer zihinsel sağlık bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilecek antidepresanlar veya diğer psikiyatrik ilaçlar mevcuttur.

İzmir Psikolog Fiyatları

Bu süreçte, bireylerin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıklarını korumak için erken tanı, uygun tedavi ve sağlam bir destek sistemi kritik öneme sahiptir.  Eğer sizde kendinizde veya çevrenizde aneroksiya nervoza semptomlarını gözlüyor ve tedavi olmak amacıyla psikolog izmir arayışındaysanız Diyalog35 olarak bizden randevu oluşturup görüşme sağlayabilirsiniz. Anoreksiya nervoza tedavisi için randevu oluşturmak amacıyla öncelikle izmir psikolog fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak, tedavi süreci ile ilgili detaylı bilgi öğrenmek için de bizimle iletişime geçebilirsiniz. İzmir psikolog ücretleri, tedavi süresine veya sürecine göre değişiklik göstermektedir.

Yorum Yap

Mail adresiniz gosterilmeyecektir*

Call Now Button