Bulimia Nervoza

Bulimia Nervoza

Bulimia Nervoza Nedir?

Yaygın olarak bulimia olarak kullanılan bulimia nervoza, ciddi anlamda potansiyel yaşamı tehtid eden bir yeme bozukluğudur. Bu yazımızda sizler için “bulimia nervoza nedir?”,”bulimia nervoza belirtileri nelerdir?”, “bulimia nervoza sebepleri”, “bulimia nervoza tedavisi” gibi sorguları detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia nervoza, yeme bozukluğu adı altında yer alan psikiyatrik bir rahatsızlıktır.  Bulimia, tıkanırcasına yeme atakları ile birlikte görülen çok miktarda yemeği çok hızlı bir şekilde tüketmek ve ardından bu yemeği tükettikten sonra telafi edici davranışlarda bulunmaktır. Bu telafi edici davranışlar; kilo alımının engellenmesi amacıyla zorla kendini kusmaya zorlama, aç kalma, aşırı egzersiz, ilaç alarak kusma olarak göstermektedir.

Bulimik diye adlandırdığımız bulimia nervoza olan kişiler , normalde yiyemeyeceği çok miktarda yemeği genellikte 2 saatten daha kısa sürede tüketirler.Bu davranışlarını kontrol altına alıp yönetemezler. Bu sebepten dolayı kendi davranışlarını üzerinden eksiklik ve kontrolsüzlük hissederler.

“Aşırı yeme ve temizleme” diye adlandırabileceğimiz aşırı yeme olayı ve sonrasında ki telafi edici davranışlarını utanç duygularını rahatlatma amacıyla genellikle gizli gerçekleştirilir.

Bulimikler, sürekli olarak telafi davranışı gösterdikleri için genel olarak normal kiloda olurlar. Yine aynı telafi davranışlardan dolayı bulimik hastalarda depresyon, anksiyete veya mide bağırsak sorunları sıkça rastlanmaktadır.

Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?

“Bulimia nervoza belirtileri nelerdir?” sorusunu cevaplayacak olursak bu belirtilerin bazıları şunlardır:

  • Belirli bir zaman diliminde bir insanın yiyebileceğinden çok daha fazla ve hızlı bir şekilde yemek yemek ve bu durumun sürekli tekrarlanması
  • Kilo alma korkusuyla yaşamak
  • Kilo kaybı için diyet takviyeleri veya bitkisel ürünleri aşırı kullanmak
  • Sosyal izolasyon
  • Sürekli yorgunluk hali
  • Sürekli olarak vücut şekli ve kilo ile meşgul olmak
  • Kişinin sık sık kendini eleştirmesi
  • Hormonal bezlerin büyümesinden kaynaklı olarak yüzde ve yanaklarda şişme
  • Ellerde veya parmak eklemlerinde sürekli yara izleri veya nasır görülmesi
  • Kişinin tıkanırcasına yemek yerken kontrolü kaybettiğini hissetmesi,yemeyi bırakamaması ve ne yediğini kontrol edememesi
  • Gerekmediği halde yemekten sonra müshil, diüretik veya lavman kullanmak
  • Sık sık tuvalete gitmek
  • Ellerde ve ayaklarda sürekli şişme
  • Oruç tutmak,kalorileri kısıtlamak veya kendini bazı yiyeceklerden mahrum bırakmak
  • Kilo hakkında konuşmak istememek
  • Kilo alma korkusundan dolayı yemekten sonra çok sık ve yoğun bir şekilde egzersiz yapmak
  • Yemek yedikten sonra kendini kusturmaya zorlamak
  • İltihaplı boğaz ağrısı
  • Yemek yerken yalnız olmayı istemek
  • Boyunda ve çenenin altında şişmiş bezler
  • Aşınmış diş ve diş etleri
  • Mide rahatsızlıkları

Bulimia Nervoza Nedenleri Nelerdir?

Bulimia nervozanın kesin olarak nedeni henüz bilinmemektedir. Fakatm birçok yeme bozukluğunun bazı nedenleri olduğu gibi bulimia nervoza yeme bozukluğununda bazı nedenleri vardır. Bu nedenler genler ve hormanlar gibi biyolojik faktörler bulimia nervozaya neden olabilir.

Kadınlarda bulimia görülmesi olasılığı erkeklere oranla daha yüksektir. Bazı durumlarda, kadınlarda zayıflığı ön planda tutan kültürel faktörler de etkili olabilmektedir. Bazı vakalarda travmatik olaylar ve çevresel stres, bulimia hastalığının gelişmesinde rol aldığı gözlemlenmiştir.

Aynı zamanda bulimia sıklıkla ergenlik sonunda ya da yetişkinliğe geçiş döneminde ilk defa ortaya çıkmaya başlar. Ergenlik veya orta yaş döneminde yaşanan kilo,dış görünüş, vücut şekilleri ile ilgili kişinin yaşadığı bazı travmatik durumlar sonrasında kişinin aşırı hassasiyet geliştirmesine neden olabilir.

Ailede yemeği düzensiz veya hızlı yemek,sürekli olarak katı diyetler yapmak, yiyecek ve kilo ile aşırı meşgul olmak sürekli bu konuların üzerinde durulması da kişileri etkileyebilmektedir.

Bunlara ek olarak, bazı psikolojik ve duygusal nedenlerde bulimia nervoza hastalığının nedenleri arasında yer almaktadır. Örneğin; düşük benlik saygısı, depresyon, anksiyete bozuklukları veya uyuşturucu madde kullanımı gibi durumlar da yeme bozuklukları ile yakından ilişkilidir.

Bulimia Nervoza Tanısı Nasıl Koyulur?

Bulimia nervoza teşhisi için birkaç adım vardır. Öncelikle doktor bulimia nervoza hastası olduğunu düşündüğü bireyin yeme alışkanlıklarını,kilo verme yöntemlerini ve fiziksel belirtilerini öğrenebilmek için onunla konuşarak hakkında bilgi edinmekle başlar.

Daha sonrasında bu sorular ardından fiziksel muayene gerçekleştirir. Bu fiziksel muayenede kişiden kan ve idrar testini ister. Kan ve idrar testi dışında, bireyin kalbiyle ilgili sorunları tespit edebilmek için bir elektrokardiyogram testi yapar.

Yine bir tanı belirlemek, kilo değişikliklerinin tıbbi nedenlerini belirlemek ve ilgili komplikasyonları kontrol etmek için başka testlerin gerçekleştirilmesine de ihtiyaç duyabilir.

Bütün bunlar ile herhangi bir olumsuz sağlık durumunun gözlemlenen belirtilerine bir açıklama getirmemesi durumunda bireyin vücudunda ve kilosuna karşı tutumunun da tartışılabileceği bir psikolojik değerlendirme gerçekleştirecek ve bu değerlendirmenin bulimia kriterleri ile örtüşüp örtüşmeyeceğini gözlemleyecektir.

Bulimia Nervoza Tedavisi

Bulimia nervoza tedavisi için birçok seçenek mevcuttur. Bulimia hastası bireylerin, vakanın durumuna ve şiddetine göre birden fazla tedaviye ihtiyacı olabilir. Birkaç farklı tedavi yönteminin birlikte kullanılması tedavi başarısını arttırır.

Bulimia nervoza hastalığının tedavisinde, çeşitli tedavi türlerine ihtiyacınız olabilir. Fakat psikoterapiyi antidepresanlarla birleştirmek bozukluğun üstesinden gelmek için en etkili yollardan biridir. Bulimia tedavisinde genellikle bulimik olan kişiye,ailesi,psikolog,bir akıl sağlığı uzmanı ve yeme bozukluklarının tedavisinde deneyimli bir diyetisteni içerek ekip şeklinde yaklaşılabilmektedir.
Bulimia nervoza tedavisinde kullanılan bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler:

  • Psikoterapi

Bulimia nervoza tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT) ve Aile Terapisi en çok tercih edilen terapi yöntemler arasındadır. Bulimia nervoza hastalığına yakalanan kişiler BDT ile olumlu veya olumsuz düşünceleri ve duyguları tanımlama, olumsuz duygu ve düşünceleri durdurmayı ve değiştirmeyi engelleyen tetikleyicileri ve engelleri belirleme, hastaların gerçekliği nesnel olarak algılamaya odaklanma yeteneğini geliştirme, hastaların gerçekte temeli olmayan spontane duyguları hakkındaki farkındalıklarını artırma gibi beceriler kazanırlar.

Aile temelli terapi tedavisi sürecinde ise ebeveynlerin, bulimia olan kişinin sağlıksız yeme davranışlarını durdurmaktan ziyade bulimia olan kişinin kendi beslenmesini kontrol altına almasına yardımcı olmaktadır.

Ayrıca aile ve psikoloğa ek olarak, bulimia hastasına diyetisyen de yardımcı olmaktadır. Diyetisyenin hazırladığı beslenme listesi de zararlı yeme ataklarını önlemeye ve atak arasındaki aşırı kalori kısıtlamanın ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Bu süreçte bulima hastasının yakın çevresine de bulimia nervoza ile psikoeğitim vermek oldukça önemlidir, bireyin hastalığı yenme aşamasındaki sosyal desteği önemli ölçüde arttırır.

  • İlaçlar

Antidepresanlar, psikoterapi ile birlikte kullanıldığında bulimia semptomlarını azaltmakta oldukça yardımcı olmaktadır. Gıda ve İlaç Dairesi tarafından bulimiyi tedavi etmek için özel olarak onaylanan tek antidepresan, bir tür seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) olan fluoksetindir.

  • Hastaneye Yatış

Bulimia nervoza hastalığı genellikle hastane dışında tedavi edilebilir. Ancak semptomlar şiddetliyse yani ciddi sağlık komplikasyonları olduğu durumlarda hastanede tedavi görmek gerekebilir.

Eğer sizde kendinizde veya çevrenizde bulimia nervoza rahatsızlığı olduğundan şüpheleniyorsanız ve belirtilen semptomların göründüğü durumlar var ise izmir psikolog için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca geçmişte bir yeme bozukluğu yaşadıysanız ve belirtilerinizin geri döndüğünü fark ederseniz ve bulimia nervoza tedavisi için psikolog izmir arayışındaysanız bize ulaşabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki her birey farklıdır, bu nedenle tedavi süreci kişiselleştirilmelidir ve bireyler, profesyonel yardım alarak sağlıklı bir iyileşme sürecine adım atabilirler.

Yorum Yap

Mail adresiniz gosterilmeyecektir*

Call Now Button