Mitomani Nasıl Anlaşılır?

Mitomani Nasıl Anlaşılır?

Mitomani Nasıl Anlaşılır?

Mitomani yani patolojik yalan söyleme alışkanlığı; kişinin herhangi bir sosyal çıkar veya kazancı olmaksızın, kronik olarak yalan söyleme davranışı göstermesi ya da yalan söyleme isteği duymasıdır. Bu hastalığa sahip kişilere mitoman denir.

Mitomani hastalığı olmayan kişilerde de yalan söyleme davranışıyla karşılaşılmaktadır. Bu davranışla karşılaşan bazı kişiler, yalan söyleyen kişi normal bir yalan mı söylüyor yoksa mitoman mı diye “mitomani nasıl anlaşılır?” sorusunu oldukça araştırmaktadır. Mitomani nasıl anlaşılır sorusundan önce, mitomani hastalığını tüm detaylarıyla sizler için yazdık.

Mitomani (Yalan Söyleme Alışkanlığı) Nedir?

Mitomani olarak da bilinen patolojik yalan söyleme, kompulsif veya alışılmış yalan söylemenin kronik davranışıdır. Bu hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Bu hastalık, kişinin bir toplumda dikkat çekebilmek ve odak noktası haline gelebilmek için ufak tefek yani beyaz yalan diye adlandırdığımız yalanları söylemesi ile başlamaktadır. Daha sonrasında kontrolünü kaybeden bu kişiler, söyledikleri yalana kendileri de inanmaya başlar.

Mitamoni hastalığı ilk olarak 1891 yılında Alman Dr.Delbrueck tarafından tanımlanmıştır. Yalan söylemeye ve abartmaya hastalık derecesinde eğilimli olmak ya da patolojik yalan olarak bilinmektedir. Mitomani kelimesi ise Yunanca bir kelime olan ve efsane anlamına gelen “muthos” ile Latince bir kelime olan ve delilik anlamına gelen “mania” sözcüklerinden oluşmuştur.

Mitomani (Yalan Söyleme Hastalığı) Nedenleri Nelerdir?

Mitomani, ayrı bir psikiyatrik rahatsızlık olarak kabul edilmediğinden mitomaninin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Mitomaninin ortaya çıkmasının arkasında yatan nedenler henüz kesin olarak belirlenmemiştir.

Araştırmalar, düşük benlik saygısı,düzensiz bir aile yaşantısı veya yanlış bir benlik duygusu nedeniyle patolojik yalan söylemenin ortaya çıkabileceğini göstermiştir. Patolojik olarak yalan söyleyen insanlar, başkalarının onları olumlu görmesini istemekte ve daha iyi görünmeleri için bir şeyler uydurabilmektedirler.Kesin sebep henüz bilinmesede diğer psikolojik rahatsızlıkların bulgusu olduğu düşünülmektedir. Bu bulgulara örnek verecek olursak;

Mitomani (Yalan Söyleme Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

  • Mitomaninin belirtileri arasında en önemlisi bireyin sürekli yalan söylemesi eğilimi göstermesidir.
  • Mitomanlar çoğu zaman kendi söyledikleri yalanları gerçekmiş gibi algılarlar ve kendi yalanlarına kendileri de inanırlar.
  • Mitomanlar,bir durumu gizleme veya ceza verici bir durumdan kurtulmak gibi durumlarda değil hiçbir çıkarı olmadığı durumlarda yalan söylerler.
  • Mitomanlar üstün sözel yeteneğe sahiptirler.
  • Sürekli olarak eski yalanlarını desteklemek amacıyla yeni yalanlar üretme ihtiyacı duyarlar.
  • Mitoman kişiler hasta olduklarının farkında değildir ve bu yüzden tedavi olmayı kabul etmezler.
  • Mitomanlar söylediği yalanlarda kendilerini ya kahraman ya da kurban rolünde gösterirler.Karşısındaki insanda acıma hissi veya övgü davranışı gibi tepkiler beklerler.
  • Normal bireyler yalan söylediklerinden dolayı suçluluk ve utanç duygusu hissederler fakat mitomanlarda böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Mitomanlar,yalan söyleyerek dikkat çekmek ve bir ortamda odak noktası olmak ister.
  • Mitomanlar çok hızlı yalan kurgulayabilirler. Karşısındaki kişiden bir cevap geldiğinde yalanları ile hızlı bir şekilde geri cevap verirler.
  • Mitomanların söylediği yalanlar özellikle daha önceki bir yalanı örtbas etmek için gerekliyse, giderek daha ayrıntılı ve dramatik hale gelebilir. Genellikle gereksiz miktarda ayrıntıyla karmaşık hale gelirler.
  • Mitomanlar,yalan söylerken genellikle etkili ve akıcı bir şekilde konuşurlar.
  • Mitomanlar,herhangi bir şekilde yalan söylemeyi gerektirecek bir şey olmamasına rağmen ısrarla yalan söylemeyi sürdürür.

Eğer kendinizde veya çevrenizde yukarıdakileri belirtilerin olduğunu gözlemliyorsanız ve tedavi için izmir psikolog arayışındaysanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mitomani (Yalan Söyleme Hastalığı) Tanısı Nasıl Konulur?

Bir kişinin patolojik yalan söyleyip söylemediğini belirlemek bir psikolog için oldukça zordur.Çünkü bunun için psikolojik veya biyolojik test bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, mitomani rahatsızlığının belirtisi olduğu düşünülen kişi sürekli olarak yalan söylediği ve bunu oldukça inandırıcı yaptığı için danışanın hikayesinden şühpe edilebilir.

Doktor veya terapist, mitoman olduğunu düşünün kişinin davranışı kişilik bozukluğu gibi altta yatan başka bir durumun işareti olarak tanıyabilir.Fakat bazı insanlar altta yatan herhangi bir tıbbi duruma sahip olmadan patolojik yalan söylediğinden, patolojik yalanın bağımsız bir semptom olması mümkündür.

Mitomani rahatsızlığının tanısında en önemli etkenlerden birisi ise, kişinin ailesi veya yakın çevresinden aldığı bilgilerdir. Eğer kişi yalan söylediği konusunda dürüst değilse, doktorun patolojik yalan söyleme kalıplarını belirlemeye yardımcı olması için aile üyeleri veya arkadaşlarla konuşması gerekebilir. Psikolog, danışanı dışında elde ettiği bu bilgilerden sonra ek psikolojik sorunların varlığını sorgulamaktadır. Psikolojik rahatsızlıklar arasında yer alan kişilik bozukluğu, duygudurum bozukluğu, depresyon ya da anksiyete gibi bir durum saptanırsa, bu durumlara tedavi yöntemleri uygulanır.

Mitomani (Yalan Söyleme Hastalığı) Nasıl Tedavi Edilir?

Patolojik yalan, bilinen bir durum olmadığı için resmi bir tedavisi yoktur. Mitomani tedavisi için en önemli etken kişinin bu durumu kabul etmesidir. Kişi tedavi olmaya etrafındaki insanlar tarafından zorlanırsa terapi süreci boyunca iş birliği yapma olasılığı düşecektir. Psikolog veya doktor, altta yatan bir durumun yalana neden olduğundan şüphelenirse, bu durum için tedavi önerebilir.Örneğin, kişilik bozukluğu, duygudurum bozukluğu, depresyon veya anksiyete gibi farklı bir ruhsal rahatsızlık tespit edilirse, buna yönelik antidepresan, sakinleştirici, antipsikotik ilaçlar gibi çeşitli ilaç tedavileri reçete edilmektedir.

Mitomani rahatsızlığı bulunan kişi sadece kendisini değil, çevresindeki insanları da etkilemektedir. Bu durumda, kişinin yakınlarının da terapiye gitmesi önerilmektedir.Özellikle hasta yakınlarına mitomani ile nasıl mücadele etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirme yapılarak, psikolojik destek önerilebilinir.

Mitomani (Yalan Söyleme Hastalığı) Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mitomani, yani patolojik yalan söyleme hastalığının nedeni ise gerçek dışı bir değerlendirme ve kurgulama sürecine sahip olmasıdır. Mitomani hastalığının tedavisi oldukça önemlidir. Çünkü bu hastalık, tedavi edilmediği zaman çeşitli psikolojik hastalıklara sebep olabilmektedir. Örneğin; mitomani hastalığı tedavi edilmediğinde ileri derecede kişilik bozukluğuna daha da kötüsü şizofreniye dönebilmektedir. Dolayısıyla hastanın tedavi konusunda ikna edilmesi ve en kısa süre içerisinde tedaviye başlaması oldukça önemlidir.

Yalan söyleme hastalığı hem kişinin toplumdaki yerine ve insanların ona olan tutumuna hem de yakın çevresini oldukça etkileyen bir rahatsızlıktır. Kendinizde veya çevrenizde mitomani hastalığı ile ilgili belirtiler farkediyorsanız mitomani tedavisi için psikolog izmir ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Terapi ve danışmanlık hizmetleri, mitomaniye yönelik etkili bir destek sağlayabilir. Ancak, bu davranışın anlaşılması ve üstesinden gelinmesi süreci bireyler arasında farklılık gösterebilir. Diyalog35 olarak online terapi hizmetimizden faydalanmak için sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Yorum Yap

Mail adresiniz gosterilmeyecektir*

Call Now Button