Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nasıl Geçer?

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nasıl Geçer?

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nasıl Geçer?

Bir fobi, belirli faaliyetler, nesneler veya durumlar hakkında yoğun bir endişe veya panik duygusudur. Tanatofobi gibi belirli bir fobik bozukluk, bir tür kaygı bozukluğudur. Fobik bozuklukların diğer örnekleri arasında klostrofobi (küçük, kapalı alanlardan korkma) ve aerofobi (uçma korkusu) yer alır.

Kişinin ölüm korkusu yaşaması normal kabul edilse de korkunun şiddeti oldukça önemlidir. Ölüm korkusunu yoğun olarak yaşayan bazı kişilerde ciddi anksiyete, depresyon ve endişeye neden olabilir.

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nedir?

“Tanatofobi nedir?”, “Tanatofobi ne demek?” sorularına cevap verecek olursak; Tanatofobi olarak adlandırılan ölüm korkusu, bir kişinin ölümle ilgili aşırı korku ve aşırı kaygı duymasıdır. Bu durumun bir diğer adı da “ölüm kaygısı”dır. Ölüm korkusu, belli bir nesneyle tetiklenen fobiler yerine aklın her an bir köşesinde bulunan bir fobidir.

Bir insanın ölüm korkusu yaşaması oldukça doğaldır. Fakat ölüm korkusu yaşayan bir kişinin sosyal hayatına da bunu yansıtması, kişide kaygı, korku, stres durumlarının sonucunda anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar tetiklenebilir. Ölüm korkusunu şiddetli yaşayan bir kişi, kendini bu olumsuz düşünce ve hislere karşı kapatamaz, sürekli bunu düşünecek hale gelir. Bu durum, kişinin günlük ve sosyal yaşantısını olumsuz yönde oldukça etkilemektedir.

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Belirtileri Nelerdir?

Tanatofobi belirtileri; altı ay ya da daha uzun süre görünen semptomlarla anlaşılabilir. Bu belirtiler korkulan nesne ya da durumla karşılaşıldığı durumlarda ortaya çıkar. Kişi, korktuğu bu durumdan kaçmak için günlük işlerini erteleyebilir ve normal hayatında işlev görmekte zorlanabilir.

Eğer bir kişide tanatofobi varsa bu durum kişide ölüm düşünceleri yoğun panik, korku, korku veya depresyon duygularına neden olabilir. Tehlikeli görünen yerlerden veya durumlardan kaçmaktadırlar. Ayrıca kişi, sürekli olarak hastalık belirtilerini kontrol ederek kendi sağlığına takıntılı hale gelebilir.

Diğer semptomlar panik atak ile benzer semptomlardır diyebilir. Bu belirtiler:

  • Baş dönmesi
  • Aşırı terleme (hiperhidroz).
  • Kalp çarpıntısı.
  • Mide bulantısı.
  • Nefes darlığı (dispne).
  • Titriyor veya titriyor.
  • Mide rahatsızlığı veya hazımsızlık (dispepsi)

Eğer sizde veya çevrenizde tanafobi olduğunu düşündüğünüz ve yukarıda ki semptomlardan bazılarının gösterildiği kişiler varsa mutlaka bir uzman tarafından destek almalısınız. İzmir psikolog, danışanlarına verdiği terapiler sayesinde size destek olacaktır.

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Neden Olur?

Fobilerin tam olarak neden geliştiği her zaman belirlenemeyebilir. Ancak, genellikle çocukluk ve gençlik yıllarında ortaya çıkarlar. Anksiyete bozukluğu, uzun süreli stres, travmatik yaşam olayların veya genetiğin bir sonucu olabilirler.

“Ölüm korkusu neden olur?” sorusuna cevap verecek olursak; belirli bir olay veya deneyimin kişide tanatofobiyi tetiklemesi mümkündür. Örneğin, aşağıdaki durumlarda ölüm kaygısı geliştirebilirsiniz:

  • Bir ebeveyni veya sevilen birini kaybetmek.
  • Bedenin tamamen yok olacağını sürekli olarak düşünmek ve bu durumdan korku duymak
  • Ölüm veya ölümle ilgili travmatik bir deneyim yaşamak
  • Zor veya acı verici bir ölüme sahip olan birine tanık olmak.

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nasıl Teşhis Edilir?

Tanatofobiyi teşhis etmek için bir uygulanan herhangi bir test yoktur. Uzman tarafından kişinin belirtileri dikkatlice gözden geçirilir. Daha sonrasında kişiye,ölüm korkusu hakkında çeşitli sorular sorulur ve daha sonrasında tedavi yöntemine başvurur.

Uzmanlar tipik olarak belirli fobik bozuklukları şu durumlarda teşhis eder:

  • Semptomlar altı ay veya daha uzun sürmesi
  • Kişinin korkusu nedeniyle günlük yaşamında işlevsellik sorunlar yaşaması
  • Kişinin korktuğu nesne veya durumdan kaçınması
  • Kişinin korktuğu nesne veya durumla karşılaştığında ortaya çıkması

Ölüm Korkusu (Tanatobofi) Tedavisi

Ölüm korkusu kişiyi işte, okulda veya sosyal durumlarda işlev görmesini etkiliyorsa tedavi için bir uzmandan destek almalıdır. Psikolog İzmir ilinde danışanlarına yüzyüze terapi yapmakta ve eğer danışan istersen online terapi olarak hizmet vermektedir. Kişi, bu korku ve endişelerini çözmek için psikoterapiden faydalanabilir. Ölüm korkusunun verdiği olumsuz etkileri azaltmak ve sorunlarla başa çıkmak için çeşitli yöntemler vardır.

Uygulanan psikoterapi türleri şunlardır:

  • Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile uzman, kişinin ölüm hakkındaki düşüncelerini değiştirmesine yardımcı olmaktadır. Ölme sürecinin her zaman acı verici olduğu gibi bunun yanı sıra ölümle ilgili gerçekçi olmayan inançları ele alarak danışanına terapi yapmaktadır.Bilişsel Davranışçı Terapi ile psikolog, kişinin ölüm ile ilgili düşünce ve durumlarda nasıl tepki verdiğini anlamak ve bu durumda kaldığında bu kaygıyı yönetmesi için derin nefes alma gibi teknikler sunmaktadır.
  • Maruz Kalma Terapisi: Bu terapi yönteminde ölüm korkusu yaşayan kişi yavaş yavaş ölümle ilgili yerlere, düşüncelere veya durumlara maruz bırakılır. Kendi ölümünü veya sevdiği birinin ölümünü nasıl hayal ettiğini gözlemlenir. Kişinin maruz olduğu bu durumlara artık tepki vermemesinin sürecinin hızlanması amacıyla her gün ölüm haberleri okumayı veya izlemeyi alışkanlık hâline getirebilir. Böyle yapmak kişiyi ölüm fikrine alıştıracak ve size eskisi kadar endişe vermesini önleyecektir.

Ölüm Korkusu (Tanatobofi) Nasıl Önlenir?

Ölüm korkusunu yenmek için birçok farklı yöntem vardır. Ölüm korkusu, aslında herkeste var olan bir durumdur. Fakat asıl önemli olan bu korku hissini makul seviyelerde tutmak ve günlük yaşamı ciddi şekilde etkilemesine izin vermemektir.

Yapılacak en önemli şeylerden biri ise ölüm gerçeğini kabul etmektir. Kişi kendi içerisinde vereceği mücadele ile zamanla bu gerçeği kabul edip ölümün de hayatın doğal bir parçası olduğunu anlayacak ve bu durum ölüm korkusunu aşmasına yardımcı olacaktır.

Ölüm korkusunu yenmek için kişinin kendini rahatlatması,zihnini meşgul etmesi,çeşitli aktivitelere yönelmesi ve çeşitli davranışlar geliştirmesi gerekmektedir.Yazı yazma aktivitesi bunlar içerisinde en önemli örnektir. Kişi, özellikle ölüm ile ilgili düşüncelerini yazabilir. Böylece başkalarını anlatamadığı şeyleri kâğıda yazdığı için rahatlar.

Ölüm korkusu, kişinin kendi başına üstesinden gelemeyeceği bir duruma dönüşebilir.Kişi, bu semptomların kendisinde olduğunu da farkettiği zaman bu durumda yapılacak en mantıklı şey uzman bir destek almaktır.

Unutulmamalıdır ki her birey farklıdır ve bu korkuyla başa çıkma süreci kişiselleştirilmelidir. Kendinizde veya çevrenizde bu durumu yaşayan birisi var ise bizimle iletişime geçmeyi unutmayın. Diyalog35 olarak sizlere ister yüzyüze ister online terapi şeklinde bireysel terapi uygulanmaktadır.

 

 

 

Yorum Yap

Mail adresiniz gosterilmeyecektir*

Call Now Button