Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete) Nedir?

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete) Nedir?

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete) Nedir?

Sosyal anksiyete olarakta adlandırılan sosyal fobi; kişinin, yabancılarla etkileşim kurması ya da başka bir kişi tarafından incelenmesi gereken sosyal durumlarda, belirgin ve sürekli bir korku yaşaması durumudur. Şiddetli olarak hissedilen ilişkileri, günlük rutinleri, okulu, işi ya da diğer sosyal aktivitelere etkiler.

Sosyal anksiyete bozukluğu; kronik bir akıl sağlığı durumu olabilir. Ancak psikoterapide baş etme becerilerini öğrenmek ve ilaç almak, güven kazanmanıza ve başkalarıyla etkileşim kurma yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olmaktadır.

Sosyal fobi her yaştan kişide görülebilir fakat genellikle 13 yaş civarında başlayabilmektedir.Özellikle akran zorbalığı, aile çatışması, duygusal ya da cinsel istismar durumlarına maruz kalan kişilerde görülmektedir.

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete) Nedenleri Nelerdir?

Sosyal fobi neden olur sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Fakat genetik faktörler bu durumu etkileyebilir. Bazı riskli ailelerde bu durum ortaya çıkabilir. Ayrıca stres ve çevresel faktörlerin de sosyal fobi için etkili nedenlerden biri olduğu bilinmektedir.

Sosyal fobinin oluşmasında ebeveyn tutumları da büyük bir rol oynamaktadır.Aşırı koruyucu,eleştirel,kıyaslayıcı ve kontrolcü ebeveyn davranışları kişinin kendisini değersiz,yetersiz ve güvensiz hissetmesine sebep olarak bu fobinin gelişmesini tetikleyebilmektedir.

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete) Belirtileri Nelerdir?

İnsanların sosyalleştikleri bazı durumlarda gergin hissetmeleri veya utanmaları oldukça normaldir. Örneğin kalabalık önünde bir sunum yapmak pek çok insan için endişe verici olabilir.  Fakat sosyal anksiyete utangaçlıktan  daha fazlasıdır.Sosyal kaygısı olan bir kişi bu durumların öncesinde, sırasında ve sonrasında aşırı derecede endişeli hisseder.

Sosyal fobi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu belirtilere örnek verecek olursak:

  • Grup konuşmaları, arkadaşlarla yemek yemek gibi sosyal etkinliklerden kaçmak
  • Kızarma, terleme, titreme veya titreyen ses gibi durumları başkasının farkedeceğinden korkmak
  • Sosyal bir durumdan sonra performansanalizi ve etkileşimlerinizdeki kusurları belirlemek
  • İlgi odağı olabilecek durumlardan kaçınmak
  • Yabancılarla iletişime girme ya da konuşma konusunda yoğun bir panik duymak
  • Kişilerle göz teması kurmamak
  • Tüm insanlar tarafından izlendiğini düşünmek
  • Kendini utandırmaktan veya küçük düşürmekten endişe etmek

Sosyal Fobiyi Yenmek İçin Kişi Neler Yapabilir?

Bu fobide kişinin kendi kendine yardım etmesi sosyal kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Diğer  tedavi yöntemleri denenmeden önce bunlar kişi tarafından yararlı adımlar olarak uygulanabilir.

Eğer sosyal fobiniz yani sosyal anksiyeteniz olduğunu düşünüyor ve semptomları gösteriyorsanız kaygınız hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışmakla başlayabilirsiniz. Daha sonrasında aklınızdan geçenleri ve belirli sosyal durumlarda nasıl davrandığınızı düşünerek veya yazarak bir günlük tutabilirsiniz. Yaşadığınız korku,endişe,stres ve panik anında nefes egzersizleri yaparak kendinizi rahatlatma teknikleri deneyebilirsiniz. Yaşadığınız bu zorlu durumları bir bütün olarak bakmaktansa, küçük parçalara ayırıp, her bölüm için daha rahat hissetmeye çalışabilirsiniz. İnsanların sizin hakkında kendiniz tarafından düşündüğü şeyler yerine, gerçekten onların söylediklerine odaklanabilirsiniz.

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete) Tedavisi

“Sosyal fobi nasıl tedavi edilir?”, “sosyal fobi tedavi edilebilir mi?” soruları bu durumu yaşanlar veya yakınının yaşadığını görenler için oldukça sık merak edilen sorulardır.

Sosyal anksiyete bozukluğu genellikle psikoterapi ile çözülebilen bir sorundur.  Bu yüzden, sosyal fobi tedavisi için psikolojik destek alınması önerilmektedir.

Sosyal anksiyetenin tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) sıkça uygulanan bir terapi tekniğidir. Psikolog İzmir, olumsuz düşünce kalıplarını ve davranışları belirlemenize ve bunları değiştirmenize yardımcı olur. Bilişsel davranışçı terapi yaklaşımıyla kişideki bu stresin kaynağı tespit edilir. Ne zaman ve hangi sıklıkta bu problemin yaşamda konusunda farkındalık oluşturulur. Kişinin fiziksel olarak gösterdilği belirtilerle baş etmekte kullanılacak çeşitli gevşeme ve nefes teknikleriyle yeniden yapılandırma yöntemlerine başvurulmaktadır. Amaç, bireyin kendi hakkında oluşturduğu olumsuz inançların sağlıklı, gerçekçi ve işlevsel hale gelmesini sağlamaktır.

Sosyal anksiyete bozukluğu tedavi edilmediği zaman kişinin hayatını olumsuz etkiler. Kişi ilişkilerden, okuldan ya da işten keyif alamaz hale gelir. Bu gibi ortamlardan kaçmaya başlar ve bu durum evden çıkmama derecesine kadar ilerleyebilir. Eleştiriye karşı aşırı duyarlılık, ilgi odağı olma konusunda sorun ya da sosyal ilişki kurma da zorlanma gibi istenmeyen durumlar meydana gelir.

Sosyal fobi, bireylerin günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir ve bu nedenle uzman yardımı, terapi ve destek grupları gibi kaynaklardan faydalanmak önemlidir. Eğer sizde bu sebepten dolayı bir psikolog arayışındaysanız Diyalog35 olarak, siz danışanlarımıza dilerseniz online terapi dilerseniz İzmir psikolog olarak hizmet vermekteyiz. Detaylı bilgi almak veya randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yap

Mail adresiniz gosterilmeyecektir*

Call Now Button